28.11.2023

Rouw en verlies bespreekbaar maken

Rouwen bij een afscheid en met verlies omgaan is niet altijd gemakkelijk. Met tekst, beeld en muziek kunnen we vaak al heel wat van onze gevoelens en emoties omzetten in iets tastbaar waarmee we ons verdriet of medeleven uiten. Met nabestaanden praten en luisteren naar hun verhalen en noden geeft hen de kans om de fysieke lege plek op te vullen met herinneringen of een aandenken. Een extra dimensie van zingeving die we moeilijk kunnen vatten maar wel zeer belangrijk is.

Ook op televisie, waar het vaak glitter en glamour is, wordt stilgestaan bij de dood, het vooruitzicht ernaartoe en de verwerkingsperiode die erop volgt. Bij VRT 1 haalt Lieve Blancquaert in ‘het laatste portret‘ 4 families voor de camera die elk op hun manier op de dood vooruitkijken en hun verhaal vertellen. Hoe verandert ziekte de kijk op het leven, en wat als je al meer dan honderd jaar bent? Afscheid nemen is nooit gemakkelijk maar de verhalen tonen hoe puur en broos het leven is en hoe de dood deel uitmaakt van het leven.

Op Play 4 werd enige tijd geleden het human interest programma ‘Boris‘ uitgezonden waarin cartoonist Jeroom met de urne van zijn broer naar Canada trekt. Een reis waar zijn overleden broer Boris zelf altijd van droomde, maar nooit kon waarmaken. Op VRT MAX kan je ook ‘dagen zonder broer‘ herbekijken waarbij televisiekok Jeroen Meus gevolgd wordt 1 jaar na het overlijden van zijn broer Wim. Twee aangrijpende verhalen waarbij gezocht wordt naar diepere zingeving, verhalen en rituelen waarmee het verlies een plaats krijgt. Met een lach en een traan en elk op hun eigen persoonlijke manier.

Bij Uitvaartzorg D’hondt bieden we de families ook de mogelijkheid om die persoonlijke zingeving om te zetten naar iets tastbaar. Naast foto’s en muziek tijdens plechtigheden in onze aula’s staan we ook open voor die extra persoonlijke touch. Geef je op het einde van de uitvaart iedereen een Napoleon snoepje mee, iets wat je ook kreeg als je bij opa op bezoek ging? Wordt bij de rouwmaaltijd de favoriete champagne van oma geserveerd? Of krijg je in de rouwkamer een huiselijk gevoel door de lievelingsbloemen of foto van de echtgeno(o)t(e) die reeds gestorven is? Of zorgt de parfum van de overledene voor een gevoel van thuiskomen. Deel jouw wensen mee aan onze medewerkers zodat we het afscheid van jouw dierbare op een unieke manier en met de nodige zorg kunnen volbrengen.