Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We delen foto’s, video’s en berichten via verschillende accounts. Als iemand overlijdt, dan komt hier een einde aan. Maar wat gebeurt er daarna met de accounts van deze persoon? Blijven ze bestaan of kunnen nabestaanden het profiel verwijderen?
Wanneer een persoon komt te overlijden kan je als familielid een verzoek indienen om het account te verwijderen of het een herdenkingsstatus te geven. Bevestigde naaste familieleden kunnen een verzoek indienen voor één van deze opties. Hierbij kan je meestal een formulier invullen en wordt (afhankelijk van het medium) gevraagd naar:
Via volgende knoppen vind je de links naar pagina’s van de verschillende sociale media met meer info:
Voor TikTok en Snapchat is geen specifieke infopagina beschikbaar.
Als jij er niet meer bent en je hebt aan niemand iets verteld over jouw wachtwoorden, dan is het niet gemakkelijk voor je nabestaanden om online zaken terug te vinden of aan te passen. Een wachtwoord geef je natuurlijk niet zomaar door of schrijf je niet zomaar ergens op, maar er zijn wel mogelijkheden om je gegevens veilig over te dragen of te laten beheren door je dierbaren na je overlijden. Denk eraan vóór je komt te overlijden. Zo ben je zelf gerust en geef je ook gemoedsrust aan je nabestaanden.
Bij Facebook is er een optie om een contactpersoon aan te wijzen, die jouw account beheert na je overlijden en kan zorgen voor je herdenkingspagina. Deze persoon kan je profiel niet wijzigen en geen privacygevoelige informatie bekijken, maar je account wel verwijderen of de herdenkingsstatus geven.
Je wachtwoorden kan je zelf ook opslaan in een digitale kluis zoals Izimi. Daar kunnen documenten rechtstreeks overgedragen worden naar je digitale erfgenaam. Deze persoon geef jij dan de toestemming om na je overlijden jouw digitale documenten, profielen, … te beheren.
Izimi is een gratis tool van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat om op een eenvoudige manier bestanden, akten, … digitaal te bewaren in een veilige online kluis. Je kan vertrouwelijke documenten opslaan, organiseren en delen met anderen. De overdracht kan zowel bij leven of wanneer je komt te overlijden.
Eens je komt te overlijden zijn er 3 mogelijkheden die bepalen wat er moet gebeuren met je digitale kluis en de inhoud?
Wat je ook kiest, de inhoud van je digitale kluis wordt na overlijden vernietigd. Dit kan al na enkele dagen of nadat de overdracht aan (gekozen) erfgenamen heeft plaats gevonden.
Social media is steeds vaker ook een medium waar mensen in rouw hun emoties kunnen delen. Via de platformen die mensen samenbrengen en connecteren krijgen foto’s, video’s en berichten een plaats. Ook bij het overlijden van een dierbare dragen deze social media kanalen bij aan de rouwverwerking en een zekere verbondenheid.
Sommige mensen vinden het confronterend om jaarlijks een verjaardagsmelding te krijgen van een overledene, voor anderen is het net een heel warme herinnering. Via een herdenkingspagina blijven foto’s raadpleegbaar en ook berichten waarin de overledene getagd wordt blijven zichtbaar. Je kan hen hierin ontzorgen met de tips en tools die we hierboven aangereikt hebben.
Via onze website bieden we ook een digitale condoleerpagina aan waar mensen hun rouwbetuiging (privé of publiek) aan de familie kunnen overmaken. Ook dit is een vorm van digitale rouwcommunicatie bij overlijden.